Gezondheid in dynamisch evenwicht:

 

Survival of the fittest. Wie kent deze uitspraak niet. Immers onze gehele evolutieleer is hierop gebaseerd. Maar toch wordt deze uitspraak vaak verkeerd begrepen en uitgelegd. Het is niet de “sterkste” die zal overleven in de wildernis van alledag. Het is “the most fitted” ofwel die gene die zich het best kan aanpassen in een steeds veranderende wereld die zal overleven en zijn genen zal doorgeven aan de volgende generatie.

 

Als we gaan kijken naar de osteopathie is het doel ook om het lijf weerbaar te maken tegen alle invloeden van buitenaf.  Als osteopaat behandelen wij dus niet de klacht van de patiënt, maar we trachten de patiënt zelf te behandelen zodat hij/zij zichzelf kan genezen.

 

Om dit herstellend vermogen te optimaliseren moet alles in het lijf vrij kunnen bewegen en vrij kunnen stromen (dit wordt ook wel Panta Rhei genoemd). Daarom behandeld een osteopaat ook het gehele lichaam (ongeacht de klacht die de patiënt heeft) denk aan de buikorganen, longen, spieren, gewrichten en het bindweefsel. Maar ook het vloeistof systeem wordt beïnvloed (o.a. bloed, lymfe, hersenvocht ).  Als alles vrij beweegt en stroom kunnen de afvalstoffen optimaal worden afgevoerd, waarna de voedingstoffen optimaal opgenomen kunnen worden. Gezondheid in een dynamisch evenwicht

 

Oedeem:

 

In het geval van oedeem (vochtophoping in een lichaamsdeel) kunnen er twee krachten zijn die dit kunnen veroorzaken. 1: Osmotische druk, het vocht verzameld zich op de plaats waar de concentratie van stofjes het hoogst is (dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de dagen voor de menstruatie, als bijwerking van sommige medicamenten of bij nierfalen). 2: mechanische krachten, bijvoorbeeld door obstructie van de lymfe vaten (lymfe oedeem). Dit kan komen door buikklachten, tumoren of zwaarlijvigheid. Een andere veelvoorkomende oorzaak van mechanische oedeem is het verlies van elasticiteit van de bloedvaten, ook wel spataderen genoemd.

 

Osteopathie bij oedeemvorming:

 

Voor de osteopaat is het van belang om de reden op te sporen van de oedeemvorming. Is het op basis van de osmotische druk? Dan is het handig om het verantwoordelijke orgaan zo optimaal te laten functioneren door te zorgen dat het in de ruimte optimaal beweegt. Is het op basis van de een mechanische druk? Dan is het goed om deze druk te minimaliseren.

 

Benieuwd wat een osteopaat voor u kan doen? Neem dan contact op met 0299223745 of stuur een mail naar info@b-balancededam.nl