Relatieproblemen

 

Ieder relatie kent zijn goede en mindere periodes. Als de mindere periodes de overhand gaan krijgen kunnen er wel eens serieus relatie- of huwelijksproblemen ontstaan. Die kunnen zover gaan, dat je je wel eens af kunt vragen of je hier nog wel mee door wilt gaan. Dat er van een scheurtje een definitieve scheiding gaat komen. Maar dat wil je ook niet omdat je toch nog wel liefde voor de ander voelt, alleen is die wat naar de achtergrond geschoven.

Voor relatieproblemen kunnen verschillende oorzaken zijn. Als je de kans grijpt om daar eens naar te kijken, kunnen jullie samen tot een oplossing komen. Om weer de verbinding te voelen waar je zo naar verlangt. Hierdoor ontstaan verwijten over en weer die niet tot de gewenste oplossing leiden, maar ervoor zorgt dat jullie alleen maar verder uit elkaar gaan.

 

Oorzaken en beïnvloedende factoren

 

Uitlokkende en in stand houdende factoren kunnen werkloosheid of een ziekte zijn. Problemen binnen de familie of psychische problemen bij jezelf of je partner of financiële problemen. Vreemdgaan, liegen of een verslaving kunnen ook voor spanningen zorgen die de relatie niet ten goede komt. Het vertrouwen kan hierdoor namelijk flink beschadigd raken.

 

Daarnaast komen mensen vaak in de problemen in hun relatie door bepaalde levensfases, zoals het krijgen van kinderen of wanneer dat juist niet lukt of wanneer je andere ideeën hebt over de opvoeding. Ook als de kinderen in de puberteit komen of wanneer ze het huis uitgaan kan dit voor problemen zorgen. Dan kan het ook gebeuren dat als beide partners thuis komen te zitten als het pensioen gehaald is. Allemaal situaties die vragen om een extra aanpassing en uitdaging waar je samen niet eerder voor gestaan hebt.

 

De negatieve spiraal

 

Verwachtingen of verlangens waar de ander niet kan of aan wil voldoen kunnen leiden tot teleurstellingen en frustratie. Stellen kunnen op die manier vast komen te zitten in hun relatie en weten daar vaak zelf geen uitweg meer in te vinden. Zo komen zij in een negatief spiraal terecht die alleen maar voor meer ellende zorgt zoals: piekeren, slecht slapen, vermoeidheid, het hebben van een kort lontje, nergens zin meer in hebben, somberheid, moedeloosheid en negatieve gedachten.

 

Als het zelf niet meer lukt

 

Als je er na veel pogingen samen niet meer uitkomt en een van bovenstaande patronen herkent en deze graag wilt doorbreken kan het goed zijn om daar professionele hulp bij in te schakelen. Dit kan helpen om inzicht te krijgen in jullie gedrag en welk effect dat heeft op elkaar. Samen opzoek te gaan naar het vinden van een nieuwe effectiever manier van communiceren die wel tot verbinding leidt.

 

Julie kunnen samen of alleen komen. Als jullie samen komen, kan de situatie voor beiden meteen op tafel komen en kunnen jullie er samen meteen naar kijken. Of je komt alleen want ook in je eentje kan je het verschil al maken. Al is het alleen maar voor jezelf. Dan kun je zien of de ander daarin meebuigt of niet. Je kunt de ander immers niet veranderen maar je kunt er zelf wel anders in gaan staan zodat het voor jullie beiden weer dragelijk en minder gespannen wordt. Elke stap is er tenslotte een en absoluut de moeite waard.

 

Geschreven door Jacco Bouwes

 

Voor hulp bij relatie problemen klik hier