Pilates

Heb je ooit Pilates willen proberen? Onder leiding van de ervaren instructeur/hormooncoach Linda de Boer kun je aan deze zachte, maar zeer effectieve training deelnemen en de gezondheidsvoordelen daarvan ervaren.

Waarop concentreert Pilates zich?

Vergelijkbaar met Yoga concentreert Pilates zich op houding, evenwicht en flexibiliteit. Bij Pilates is de kans op blessures veel kleiner dan bij andere meer inspannende vormen van lichaamsbeweging. Pilates richt zich ook op de verbinding tussen lichaam en geest. Tijdens de verschillende oefeningen moet je geest zich voortdurend bewust zijn van je ademhaling en de manier waarop jouw lichaam beweegt.

Kan iedereen Pilates doen?

Omdat Pilates kan worden aangepast tot een zachte krachttraining of een uitdagende training, hebben de meeste mensen geen probleem met deze vorm van training. Het is zowel geschikt voor beginners als voor mensen die al regelmatig sporten. Als je een beginner bent kun je beginnen met basisoefeningen. Als je die eenmaal onder de knie hebt, kun je werken aan de meer geavanceerde bewegingen. De instructeur kan erop toezien dat je de oefeningen correct uitvoert om blessures te voorkomen.

Welke gezondheidsvoordelen kan Pilates opleveren?

Aangezien Pilates gericht is op Core Strength, houding en flexibiliteit zijn de voordelen voor de gezondheid onder meer:

Goede houding – Pilates leert je een goede houding te krijgen en te behouden. De oefeningen vereisen dat je lichaam altijd in lijn is. Dit is vooral gunstig als je last hebt van lage rugpijn.
Spiertonus – Bij de oefeningen worden spieren gebruikt die je misschien niet dagelijks gebruikt. Na de aanvankelijke pijn zul je merken dat je spieren veel strakker worden. Dit is vooral goed voor oudere mensen en mensen die in het dagelijks leven vrij rustig aan doen, omdat spiertonus meestal verloren gaat met leeftijd en inactiviteit.
Platte buikspieren – Omdat Pilates zich richt op het versterken van je kern, waaronder de buikspieren, is een van de voordelen van Pilates dat het resulteert in een platte buik.
Flexibiliteit – Naarmate we ouder worden, verliezen we de flexibiliteit die we hadden toen we jong waren. Pilates herstelt je flexibiliteit, in het begin natuurlijk voorzichtig. Maar na een tijdje zul je versteld staan hoeveel flexibeler je lichaam is geworden. Dit is vooral belangrijk om blessures te voorkomen.
Verbetert je evenwicht – Door de geest-lichaamsverbinding die bij Pilates wordt aangeleerd, word je jezelf veel meer bewust van hoe je lichaam beweegt en presteert. Daarom verbetert Pilates niet alleen je fysieke balans door een correcte lichaamshouding, maar herstelt het ook je geest-lichaamsbalans.
Vermindert stress – Als je de oefeningen doet, ga je er helemaal in op en kun je niet meer denken aan al die verantwoordelijkheden die je dagelijks belasten. Je zult je meer concentreren op je ademhaling en op de bewegingen die je met je lichaam maakt. Dit is een uitstekende manier om stress te verlichten.
Geeft je een algemeen gevoel van welzijn – Omdat Pilates gericht is op het evenwicht tussen lichaam en geest, geeft het je een algemeen gevoel van welzijn.

Zal Pilates je helpen gewicht te verliezen?

Omdat Pilates een spierversterkende vorm van training is, kan het je helpen om bepaalde delen van je lichaam strakker te maken. Met name je buik, benen en billen. De lessen kunnen worden afgestemd op een zacht trainingsprogramma voor het versterken van de kern, flexibiliteit en evenwicht of een complete work-out voor een strenger trainingsprogramma.
Houd er echter rekening mee dat Pilates niet wordt geclassificeerd als aerobe-oefening. Voor effectief gewichtsverlies moet je je  Pilates oefeningen combineren met een gezond dieet en met regelmatige aerobe-activiteiten zoals Body-shape , BBB, Fitness, wandelen, zwemmen of fietsen. Je lichaam sterk- en blessurevrij houden, je houding, flexibiliteit en rust in het hoofd, is zeer belangrijk.

Starten met Pilates?

Ondervinden van alle bovenstaande gezondheidsvoordelen is het beste bewijs van de effectiviteit van Pilates.
Als je start met deze vorm van zachte krachttraining, kun je al snel niet meer zonder.

De pilates les is op dinsdag om 13:30 uur

Wil je een proefles proberen? Dat mag altijd. Bel: 0299-223745 om je aan te melden.