Nek en rug manipulaties

Behandeling van de oorzaak door vergaande kennis en ervaring

PLAN BEHANDELING

Nek en rug manipulaties

Behandeling van de oorzaak door vergaande kennis en ervaring

PLAN BEHANDELING

Nek en rug manipulaties

Behandeling van de oorzaak door vergaande kennis en ervaring

PLAN BEHANDELING

Manipulatie (kraken) van de rug en nek VEILIG.

Door: Bastiaan Krul

In mijn carrière als fysiotherapeut en osteopaat heb ik veel manipulaties van de wervelkolom, ribben en gewrichten uitgevoerd. En gelukkig altijd met een goed resultaat. Tijdens mijn opleiding tot osteopaat werd ik echter steeds voorzichtiger, omdat ik steeds meer kennis kreeg van de voordelen maar ook van de mogelijke gevolgen van de manipulaties (kraken).

Manipulatie technieken

Met name manipulatie technieken in de lage rug met het been als hefboom vond ik veel te heftig en ik was bang om de tussenwervelschijf van de patiënt te beschadigen. Patiënten die ik op mijn tafel kreeg die deze techniek ondergaan hadden, waren zelden beter af.

Nek manipulatietechnieken waarbij de nek in de eindstand van de rotatie wordt gedraaid, heb ik nooit durven doen en ik koos daarvoor altijd al voor een andere (meer zachtere) techniek. In de opleiding osteopathie werden deze technieken sowieso al afgeraden en niet onderwezen.

SLMR 

De technieken die perfect op mijn zienswijze passen heten SLMR (Small Lever Mid Range). Deze technieken maken gebruik van een korte hefboom waardoor de kracht die inwerkt op het gewricht vaak heel klein zijn. Een verdubbeling van de lengte van de hefboom, verdubbelt immers ook de kracht die inwerkt op de wervel en de tussenwervelschijf. Een Korte krachtsarm dus die specifiek aangrijpt op het gewricht in disfunctie is veilig.

Ook wordt de techniek opgebouwd op een voor iedere patiënt specifieke manier zodat het gewricht vrijgemaakt kan worden in de “mid range” (in het midden van de bewegelijkheid van het gewricht). Dit betekent dat het gewricht nooit in de eindstand gemanipuleerd wordt.  Met name de mate van rotatie wordt fors beperkt, ten opzichte van andere technieken. Dus geen opgedraaide nekken en geen onderruggen die als een wokkel opgedraaid worden.

In veilige handen

Als manipulaties op deze manier gedaan worden, kan ik 100% achter deze techniek staan en weet ik zeker dat mijn patiënt in veilige handen is. Mijn advies is dan ook: wees voorzichtig met het lijf wat je hebt, want je hebt er maar één. Laat je alleen manipuleren door mensen die daar een lange studie voor gedaan hebben en bij voorkeur iemand die zacht en secuur werkt. Het liefst met SLMR. Vindt u manipulaties niet fijn, geef het aan. Er zijn tientallen andere technieken die vaak leiden tot hetzelfde resultaat.

PLAN BEHANDELING
Neem contact op
Bastiaan Krul

Lotte van Boxtel D.O.

Osteopaat

Bastiaan Krul D.O.

Osteopaat

Tarieven osteopathie

Intake en 1e behandeling (1 uur)
84,- euro

Vervolg behandeling
84,- euro

Osteopatische behandeling kort
46,- euro

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

Voor een osteopathie behandeling heeft u geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.
B-Balanced Osteopathie is geregistreerd bij het Nederlands Register Osteopathie Federatie. Voordelig voor u, want dit zorgt ervoor dat zorgverzekeraars de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoeden. Hiervoor heeft u echter wel een aanvullende verzekering nodig. We vinden het niet fijn wanneer u voor verrassingen komt te staan. Daarom vindt u hier een overzicht met de vergoedingen voor osteopathie in 2024. Daarnaast adviseren we u ook altijd uw actuele polisvoorwaarden te controleren.
Twijfelt u over de vergoeding? Of wilt u advies bij het uitzoeken van een aanvullende zorgverzekering die uw osteopathie behandeling vergoedt? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

Vergoedingen zorgverkezeringen