Hoofdpijnklachten en acupunctuur

 

De meeste mensen hebben weleens te maken met hoofdpijn. De klachten kunnen variëren van kortdurende, zeurende of stekende hoofdpijn, tot hoofdpijn die wel enkele dagen aanhoudt (zoals bij migraine en cluster hoofdpijn). Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn. Bij vrouwen komt hoofdpijn, die gerelateerd is aan de cyclus, ook vaak voor. 

Paracetamol en ibuprofen zijn vaak de redmiddelen om de hoofdpijn enigszins te onderdrukken. Het onderdrukken, is helaas niet het verhelpen van de klacht zoals vaak het geval is bij pijnmedicatie. Pijnmedicatie is dus een tijdelijke oplossing.  

Acupunctuur werkt

Acupunctuur is een behandeling gericht op de oorzaak van de klachten. De oorzaak is vaak een verstoring in het energie netwerk. Er is in de meeste gevallen namelijk geen schade aan het weefsel. Een verstoring in het systeem kan tot meerdere klachten leiden. Naast de hoofdpijn zijn dan ook vaak vermoeidheid, prikkelbaarheid en problemen met concentratie aanwezig. 

Uit onderzoeken is aangetoond dat acupunctuur effectief is bij de behandeling van verschillende soorten hoofdpijn. Bij migraine is gebleken dat acupunctuur effectief is doordat het de ernst van de klachten doet afnemen en de duur van de aanval verkort. 

De acupunctuurbehandeling

Een acupunctuurbehandeling bestaat uit een uitvoerig vraaggesprek, het bekijken van de tong en het voelen van de pols. Aangevuld met een bewegingsonderzoek. Uit de verkregen informatie wordt een gericht behandelplan opgesteld om de verstoring te verhelpen en dus de klacht op te lossen. Welke acupunctuurbehandeling en hoeveel behandelingen er nodig zijn, is afhankelijk van de ernst en de aard van de klachten. Meestal volstaan 5 tot 8 behandelingen.

Acupunctuur bij spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt het meest voor. Dit wordt veelal veroorzaakt door een verhoogde spanning van de spieren in  het nek-/schoudergebied. De spanning blokkeert de vrije doorstroom waardoor er een zeurende pijn optreedt in het hoofd. Met acupunctuur wordt de blokkade weggenomen. 

Acupunctuur bij migraine

Migraine is een zwaardere vorm van hoofdpijn en heeft veel invloed op het dagelijkse leven. Prikkels zoals licht en geluid kunnen slecht worden verdragen. Een migraineaanval kan soms wel dagen lang aanhouden en brengt regelmatig andere klachten met zich mee. Misselijkheid en overgeven zijn hier voorbeelden van. Aangetoond is dat acupunctuur de klachten aanzienlijk kan laten afnemen en de duur van de migraine aanval kan verkorten.

Voor acupunctuur bent u in de gemeente Edam-Volendam bij B-Balanced bij het juiste adres. Ook vanuit Purmerend is ons centrum vaak binnen 10 minuten aan te rijden en u kunt altijd voor de deur parkeren.