Het is alweer een paar weken volop zomer en de meeste mensen verheugen zich op de inmiddels geboekte vakantie. Of het nu een actieve vakantie wordt of een vakantie ‘waarin helemaal niets hoeft’, in deze tijd van het jaar krijg ik geregeld de vraag ‘hoe kom ik mijn vakantie door zonder weer met mijn oude klachten én extra kilo’s thuis te komen?’

Ik ben absoluut niet dogmatisch, of van het strenge vingertje. Het spreekt toch voor zich dat het tijdens de vakantie niet allemaal loopt zoals thuis? Het is allemaal net ff wat minder MOETEN. Geniet daarom ook af en toe van extraatjes die je door het jaar heen thuis meestal laat staan!

Maar het is ook niet nodig om alle remmen los te gooien. Zeker als je al een tijdje op een gezond voedingspatroon zit, zal je merken dat je lichaam je dat niet in dank afneemt. Oude kwalen komen terug. Je hebt toch weer dat opgeblazen gevoel of die beruchte dip na het eten of in de middag. Ik vind dat overigens altijd vooral ook een heel leerzaam moment… 😉

Maar hierbij toch een paar concrete tips. Zodat je kunt genieten van je vakantie zonder de ballast achteraf.

Eet ook op vakantie lokaal, vers en onbewerkt

Bezoek eens een lokale markt en kijk wat daar allemaal ligt. Of je nu zelf kookt of uit eten gaat, probeer veel van die verse producten in je maaltijden te krijgen. Op veel plekken aan zee kun je ook lekker verse vis kopen, recht uit zee. Daar kan geen kweekvis tegenop!

Hou je aan 2 – 3 maaltijden per dag

Ga ook op vakantie niet de hele dag door eten! Van het ontbijt naar de koffie, via de lunch, de thee aan de borrel, avond BBQ en dan ’s avonds nog weer een borrel? Misschien gezellig en lekker, maar het trekt je volledig uit balans. En wees eens eerlijk, voel je je er lekker bij?

Slaap je graag uit? Beperk je dan tot 2 hoofdmaaltijden, die je volstopt met voedzame en smakelijke verse producten. Ga je actief op pad en sta je vroeg op? Dan vind je het waarschijnlijk wel lekker om 3 volwaardige maaltijden te eten. Laat die maaltijden dus ook vooral volwaardig zijn, rijk aan voedingstoffen dus en niet aan enkel vulling. Dat verzadigt ook goed en je zult ook minder behoefte aan iets tussendoor hebben. Maar een keer iets tussendoor is uiteraard helemaal niet erg.

Drink veel water

Het is altijd goed om voldoende water te drinken, zeker ook als het warm is. Gooi af en toe wat zeezout in je water om mineralenverlies door veel zweten aan te vullen en zet een kan of fles met water, schijfjes citroen en verse munt klaar. Lekker verfrissend!

Ga lekker bewegen

Maak een lange strandwandeling ’s morgens vroeg nog voor het ontbijt, dat helpt de verbranding goed op gang. Als het nog rustig is op het strand, er een heerlijk briesje waait en de zee op z’n mooist is. Huur een dag een fiets, ga een bergwandeling maken, kanoën of wat er nog meer te doen is op jouw vakantiebestemming. Bewegen op vakantie gaat prima en je hebt er waarschijnlijk meer tijd voor dan thuis. Benut die tijd!

Uit eten hoeft niet overdadig te zijn

Ga je veel uit eten? Houd het bij alleen de hoofdmaaltijd, of neem een uitgebreid voorgerecht. Kies bijvoorbeeld een rijk gevulde salade. Laat brood en frites staan. Of nog beter, voorkom de verleiding en vraag of ze het achterwege laten. Dat geldt vaak ook voor de sausjes. Durf te vragen!

Wees voorzichtig met verleidingen zoals alcohol of ijs

Kies bewust wanneer je wel en wanneer je niet iets neemt. En als je het neemt, eet of drink het bewust en geniet er ook van. Bedenk dat de eerste hap/ slok altijd het lekkerst is. De rest is vaak meer gewoonte. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je gedachteloos het lekkers naar binnen werkt zonder er bewust van te genieten. Dat is hartstikke zonde! Maar ontzeg jezelf ook niet teveel want dat hou je niet vol en als je dan zwicht gaat meestal de rem er helemaal af.

Luister naar je lichaam

Eigenlijk de belangrijkste tip! Blijf ook tijdens de vakantie in contact met je lijf. Heb je toch weer een opgeblazen gevoel, heb je ineens een enorme dip of voel je je te vol? Ga voor jezelf na waardoor dat gevoel veroorzaakt is. En kies bewust voor het genot van de boosdoener met de vervelende gevolgen achteraf of voor een fris en energiek gevoel gedurende de hele dag. Wat je kiest maakt niet uit, als je er maar over nadenkt en bewust kiest. Dan hoef je je ook niet schuldig te voelen achteraf! En blijkt dat je toch niet blij bent met je keuze, kies de volgende keer iets anders!

Ik wens je een hele fijne vakantie!

Deze bijdrage is van Marian van der Meer van Your Life|Balance, orthomoleculaire leefstijlcoach in ons gezondheidscentrum. De persoonlijke adviezen van Marian bieden uitkomst voor uiteenlopende gezondheidsvraagstukken zoals een opgeblazen gevoel, problemen met de stoelgang, overgewicht en overgangsklachten.

Marian is aangesloten bij de MBOG, de beroepsvereniging voor orthomoleculair therapeuten en de BLCN, de beroepsvereniging voor leefstijlcoaches. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor vergoeding van de consulten onder ‘alternatieve geneeskunde’.