Long Covid

 

Het Noord Hollands dagblad publiceerde 1 juli j.l. een zorgelijk stuk. Kan Osteopathie hier bij helpen?

Van de mensen met langdurige Covid is slechts 19% na een jaar hersteld (of grotendeels hersteld). De klachten nemen weinig af. De patiënten beoordelen de kwaliteit van leven lager dan de rest van de bevolking, melden de Stichting C-Support en het Erasmus MC in de eerste resultaten van hun onderzoek naar langdurige Covid klachten.

 

Restklachten

De vragenlijst over gezondheid, zorg, werk en sociale gevolgen is ingevuld door 6.764 patiënten met langdurige klachten na een corona besmetting. Gemiddeld hebben zij nog klachten zoals vermoeidheid, conditieverlies, concentratieverlies en geheugenproblemen. Ook lopen genoemde klachten erg uiteen, waardoor je niet kunt spreken van een uniform ziektebeeld, aldus C-support (de stichting die mensen met langdurige covid-klachten helpt en adviseert).

Patiënten bezoeken gemiddeld zeven verschillende zorgverleners, zoals huisarts, fysiotherapeut, bedrijfsartsen en ergotherapeuten. De zorg wordt onvoldoende op elkaar afgestemd, stellen de patiënten die de vragenlijst hebben ingevuld.

Patiëntenorganisatie Postcovid NL concludeert dat het onderzoek eens en te meer duidelijk maakt dat de patiënten niet de juiste zorg krijgen of niet weten waar zij terecht kunnen.

 

Een osteopaat is de enige therapeut die gespecialiseerd is op het behandelen van de afzonderlijke organen (denk aan longen, hart en darmen)  en de orgaansystemen (bijvoorbeeld een lymfatisch systeem). Het herstellend vermogen, wat verminderd is bij long Covid patiënten, staat centraal in de behandeling van de osteopaat. Een osteopaat is een essentiële behandelaar in het herstel van deze klachten, maar kan deze behandeling inderdaad niet alleen. Training en psychische begeleiding zijn ook belangrijk en ook acupunctuur kan rust en herstel bieden.

 

Bij B-Balanced Edam hebben wij daarom alles onder 1 dak, zodat de juiste afstemming van de therapieën allemaal leiden naar het pad van herstel.